VARFÖR GILLAR KLIMATSKEPTIKER VERSALER?

Undrar man i en artikel i the Guardian, men ger tyvärr inget svar på just den frågan. Däremot berättar de om ett tilläggsprogram som man kan skaffa till sin iPhone och som ger en argumentkatalog med de s.k. skeptikernas argument och hur de kan bemötas. Sammanställningen är gjord av en forskare från Australien, John Cook, som gör en sida kallad Skeptical Science.

I artikeln säger man att iPhone-programmet är användbart bl.a. på fester när man fastnat i en diskussion med en upprörd “klimatförnekare”. Man ger dem telefonen och fortsätter själv till baren! En utmärkt idé - Nokia och Ericsson kom igen!

 

EU (kommission och ministrar) vad har ni rökt?

EUs energiministrar har haft ett informellt möte och blivit upplĂ€xade av kommissionen att verkligen hĂ„lla sig till den bĂ€rande tanken “EFFICIENCY FIRST” enligt en artikel i Euractiv. KommissionĂ€ren sjĂ€lv har framhĂ„llit pĂ„ twitter:

Energy efficiency is not a slogan. It’s a very cost-effective way to reduce emissions, imports, and create growth.

Visst - sÄ Àr det. Men vad i fridens namn gör ni i revisionen av byggnadsdirektivet (EPBD)? DÀr heter det i en bilaga att:

PrimĂ€renergifaktorer ska göra avdrag för andelen förnybar energi i energibĂ€rare sĂ„ att berĂ€kningarna pĂ„ ett likvĂ€rdigt sĂ€tt tar med a) den energi frĂ„n förnybara energikĂ€llor som produceras pĂ„ plats (bortom den individuella mĂ€taren, dvs. den rĂ€knas inte som levererad energi) och b) den energi frĂ„n förnybara energikĂ€llor som levereras med hjĂ€lp av energibĂ€raren.”.

Vilket torde betyda att om man har tillgĂ„ng till egenproducerad förnybar energi eller om den energi man köper kommer frĂ„n förnybar energi sĂ„ behöver man inte effektvisera i byggnaden!  mad

SÄ istÀllet för att utnyttja den billigaste resursen (effektvisering) sÄ Àr det istÀllet bÀttre att lÄta förnybar energi slösas bort pÄ förluster i byggnadsskal, varmvatten och uppvÀrmning. Förnybar energi som annars skulle kunnat anvÀndas av andra och ersÀtta fossilanvÀndning.

- Effektivisering först, sa Bill,
- Först effektvisering, sa Bull.
- Vad menar ni, sa elaka Hans

Läs mer

Månadsindelade arkiv