VARFÖR GILLAR KLIMATSKEPTIKER VERSALER?

Undrar man i en artikel i the Guardian, men ger tyvärr inget svar på just den frågan. Däremot berättar de om ett tilläggsprogram som man kan skaffa till sin iPhone och som ger en argumentkatalog med de s.k. skeptikernas argument och hur de kan bemötas. Sammanställningen är gjord av en forskare från Australien, John Cook, som gör en sida kallad Skeptical Science.

I artikeln säger man att iPhone-programmet är användbart bl.a. på fester när man fastnat i en diskussion med en upprörd “klimatförnekare”. Man ger dem telefonen och fortsätter själv till baren! En utmärkt idé - Nokia och Ericsson kom igen!

 

Vart Àr vi pÄ vÀg?

Jovisst skall vi ha en energiomstĂ€llning. Det Ă€r nĂ€stan alla överens om. Och lĂ€nge har bĂ„de stridropen och tankemodellen kretsat kring kostnader. Man har haft lite olika uppfattning om hur de skall berĂ€knas men nĂ€sta alla hĂ€vdar att deras idĂ© om de ekonomiska villkoren Ă€r rĂ€tt och att det Ă€r KOSTNADEN som vi skall inrikta oss pĂ„. Är det? Och om det Ă€r sĂ„ kommer ovillkorligen frĂ„gan om “För vem?” och “PĂ„ vilken sikt?” och nĂ„gra nĂ€rbeslĂ€ktade frĂ„gor.

Alldeles för lĂ€nge har vi lĂ„tit oss domineras av ett fĂ„tal nationalekonomers syn pĂ„ vad som Ă€r ekonomiskt, men i och med att Ă„rets “Nobelpris” gĂ„r till en beteendeekonom börjar deras “neoklassiska” synsĂ€tt trĂ€ngas tillbaka. Vid NobelförelĂ€sningen pĂ„ fredag eftermiddag sade han (till publikens jubel) ““It is possible to do economics without homo economicus”. (Se hans förelĂ€sning hĂ€r)

NÄgra saker att grunna pÄ kan vara:
1. Vad vill vi uppnÄ och vilken utveckling behövs för att effektviseringen skall utnyttjas bÀttre?
a) Hur kan vi pÄverka hela marknadsutbudet sÄ att bÀttre prestanda uppmuntras och förbÀttras och sÀmre trÀngs tillbaka (Bild 1 nedan)
b) Hur kan vi “optimera” utnyttjandet av bĂ„de effektvisering och förnybar energi (Bild 2 nedan)
c) Hur kan energitjÀnsterna utvecklas att bli mera omfattande (Bild 3 nedan)

2. Vad Àr effektivitet?
a) Kostnaden kanske men kan all nytta mÀtas med kostnader? och hur gör vi nÀr det finns nytta för en men kostnaderna hos en annan?
b) Hur ökar vi acceptansen sĂ„ att vi fĂ„r bĂ€ttre utdelning? Även om potentialen Ă€r hög Ă€r den oanvĂ€ndbar om acceptansen Ă€r lĂ„g
c) Ă€r det kanske effektivare att göra valet av effektvisering LÄTT Ă€n att utreda kostnaderna i stor detalj

EFFEKTIVISERING FÖRST! (FrĂ„n MiljömĂ„lsberedningens seminarium “Hur kan energisystemet bidra till ett ambitiöst klimatmĂ„l med sikte pĂ„ 2050?”“)

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv