Slaget om ett effektivare Europa

Börjar inom kort. Nu har vi hört alla höjdarna uttala sitt stöd för kraftfullare satsningar på effektivisering och att 20% målet måste uppnås. Men det är retorik. Nu börjar vardagen (se tidtabell nedan) och redan är budgivningen i gång. Men det hör till spelet att man mörkar.

Då är det kanske allvarligare med de länder som låtsas att de uppnår målet men i själva verket omformulerar det som det passar dem. Ett av dem finns nära där Du bor!

4 Feb. 2011: Meeting of EU heads of state and government in Brussels.
28 Feb. 2011: Energy ministers to adopt conclusions on ‘Europe 2020’ strategy and energy infrastructure priorities.
2-3 May 2011: Informal meeting of energy ministers to debate energy roadmap 2050.
10 June: Energy ministers to adopt conclusions on Energy Efficiency Action Plan.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv