Regeringens klimatmiljard. Krutrök eller dimridå?

Regeringen satsar en miljard på klimatåtgärder. Bl.a. effektivare energianvändning (Teknikupphandling, Energideklarationer, Rådgivning, Information/Utbildning, Insatser hos små pch medelstora företag, Klimatmärkning), inalles 310 MSEK under tre år. Är detta en satsning som framträder ur krutröken efter budgetförhandlingarna eller är det en dimridå för att dölja minskade ambitioner? Frågan är berättigad efter det att man tidigare i år lanserat en minskning med 60 miljoner som om det vore en kraftfull satsning.

Men låt oss ge dem “the benefit of a doubt”. Summorna är små och kan därmed tyda på att det är extra medel som tillskjuts. Fast det är svårt att förstå varför man i så fall inte talar om det klart och tydligt. Det är inte lätt att läsa statens budgetdokument.

Den muntliga framställningen från presentationen var emellertid bättre. Näringsministern sade att problemet med rådgivningen är att folk inte vet HUR de skall kunna genomföra åtgärder och indikerar därmed (hoppas man) att rådgivningen skall bli vassare och syfta till dåd mera än till råd. Det är också bra att man talar om klimatrådgivning och är beredd att vidga verksamheten samtidigt som man tydligare signalerar syftet.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv