Vita certifikat på väg tillbaka in i debatten?

Det har talats mycket om dem, och de har aviserats i EU:s direktiv, men ändå lyckades den s.k. energieffektiviseringsutredningen att pressa ut 708 sidor text utan att nämna dem en enda gång. Varken med argument för eller emot. Ett svårslaget rekord i negligering.

Men de skall ändå inte avföras från agendan. HSB och Riksbyggen har ett intressant förslag till vad de kallar KLOT-insats och där certifikaten nämns som en möjlighet. De argumenterar också för en annan variant av ROT-stödet och som också innehåller ett intressant förslag till klimatrelaterad fastighetsskatt och prioriterad finansiering för energieffektiviseringsåtgärder.

Naturskyddsföreningen, EnergiEffektiviseringsFöretagen och Energirådgivarna tycker att certifikaten är en bra idé. Naturvårdsverket ser positivt på dem. Och så gör Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Klimat- och energifrågorna gör det nödvändigt att ta alla möjligheter till att minska energianvändningen. Och vita certifikat kan mycket möjligt visa sig vara en av dem.

En luftig Norgehistoria eller visionÀrt nytÀnkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras pĂ„ el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit nÄgra inledande steg och bestÀllt ett prototypplan frÄn Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som Ă€gnar sog Ă„t att skriva populĂ€rvetenskapligt Ă€r inte helt sĂ€kra pĂ„ att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag nĂ€r alla tidningar luftar sin klimatĂ„ngest och riktar den sĂ€rskilt mot flygresorna kan detta vara nĂ„got att Ă€gna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS pĂ„ norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv