Hur mycket effektivisering får man för 15 miljarder?

Men framförallt hur mycket skulle man ha kunnat få i Finland i stället för att bygga sin senaste kärnreaktor OL3? I mitten av denna månad rapporterades i Nuclear Engineering att man ha fått nya förseningar. Man skulle ha varit klara 2009 men siktar nu på 2011! Men Nuclear Engineering är taktfulla nog att inte berätta att leverantören Areva går back ekonomiskt med 1,5 miljarder Euro på ett kontrakt värt 3 miljarder. Det får man istället läsa i den franska affärstidningen La Tribune som berättar detta samma dag.

Om någon månad kommer IEAs nya bedömningar om vilka åtgärder som behövs för att klara klimatproblemen och det skulle inte förvåna om det kommer att basuneras ut som ett stöd för ytterligare kärnkraft. Inte minst i Sverige. Då kan man fundera lite över vad man får för pengarna. Och var de gör mest nytta!

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv